Aynı zamanda doğal bir ürün olan narın yan etkilerinin de kimyasal ilaçlar gibi olmamasının sağlıklı bir hayat için en doğru seçim olduğunu vurgulayan TÜRKAY, yakın çevresine de ısrarla narı tavsiye ettiğini söyledi.
GRİBİN EN İYİ İLACI: ZİVZİK NARI
Grip şüphesiyle birçok hastanın tedavi olmak için başvurduğu Uzm.Dr.Aylin TÜRKAY’ın hastalara olan yaklaşımı ve tedavi sürecindeki titizliği sayesinde hastalarının gribi kısa zamanda atlattıkları gözleniyor.
Uzman Dr. Aylin TÜRKAY, Siirt’te yeterince Dahiliye uzmanın olmasının Siirt için katma değer olduğunu, ayrıca Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve İntaniye Uzmanı meslektaşlarıyla da koordineli çalışarak Siirt’te Domuz Gribi Salgınına karşı iyi bir savaş verdiklerini belirtti.
SİİRTLİLER.NET
Narın Tıbbi kullanımı ve sağlığa faydaları
100ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin %16’sını karşılar. Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir. Çeşitli diyet ürünlerinde nar özü kullanılmaktadır. Çünkü nar özü şeker, kalori ve katkı malzemeleri içermemektedir.
Nar meyvesinin kabuğu, ishale karşı (% 15′lik) çay halinde kullanılabilir. Nar, çarpıntıya iyi gelir. Mideyi kuvvetlendirir. Et kısmı ile sıkılıp içilirse, safra söker, pekliği giderir. Nar ağacı kabuğu çok eskiden beri bilhassa bağırsak şeritlerine (tenyalara) karşı kullanılır. Bu yüzden veteriner hekimliğinde özellikle sığırlardaki tenyalara karşı kullanılır. Yalnız zehirlenmelere yol açabileceğinden dikkatli olunmalıdır.
Nar suyu virüs önleyici özelliğinden ötürü diş taşı temizlemede kullanılır. Nardaki tanen maddesinin kalp krizi riskin düşürdüğünü ortaya koyan çalışmalar yapılmaktadır. Nar tohumu yağının, östrojen sentezlenmesini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesine karşı etkili olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda, nar suyunun prostat kanseriyle mücadele etmede kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmaktadır.
Narın Faydaları:
- Tatlı narın mizacı sıcak ve rutubetlidir, mide için gayet iyi gelir. Kendisinde hafif kabızlık yapıcı özellik bulunması sebebiyle de mideyi takviye eder.
- Boğaz, göğüs ve akciğer için faydalıdır, öksürüğe gayet iyi gelmektedir.
- Nar suyu bağırsakları yumuşatıcı olup az da olsa vücuda kıymetli gıda vermektedir.
- İnce ve şeffaf olduğu için çabuk çözülür ve midede hafif bir hararet ve gaz meydana getirir, ateşli hastalara iyi gelmez.
- Enteresan bir özelliği de ekmek ile birlikte yenildiği zaman, onu midede çabucak bozulmaktan korur.
- Ekşi nar’ın mizacı soğuk ve kuru olup hafif kabızlık yapar. Mide iltihabına karşı faydalıdır. Nitekim Hz. Ali (s.a.)“Narı etli kısmı ile birlikte yiyiniz! Zira nar mideyi tabaklayıp temizler” demiştir.
- Safrayı teskin eder, ishali keser kusmayı da engeller. Vücuttaki artık maddeleri yumuşatır, karaciğerdeki harareti söndürür, organları kuvvetlendirir.
- Safradan meydana gelen kalp çarpıntısına, kalpte ve mide gazında meydana gelen ağrılara karşı da faydalıdır.
HABERE YORUM KAT